Sundhedsfarer og risikogrupper
Arbejde med biologiske agenser kan efter art eller de forhold, som arbejdet foregår, indebære påvirkninger, som kan fremkalde en infektionssygdom, en allergi eller en toksisk effekt hos de beskæftigede.
Biologiske agenser er mikroorganismer, cellekulturer og endoparasitter hos mennesker. De inkluderer også genmodificerede mikroorganismer.
Biologiske agenser kan klassificeres i 4 risikogrupper, og alle agenser, der vides at kunne fremkalde sygdom hos mennesker, er klassificeret i gruppe 2, 3 eller 4, hvor risikogruppe 4 udgøres af de mest sundhedsfarlige agenser. Der er udarbejdet lister over de naturligt forekommende agenser i hver gruppe - listerne er gengivet i lovgivningen på området.
BIO APV
Det er et krav i lovgivningen, at der ud fra bl.a. klassificeringen af de agenser, der arbejdes med , f.eks. i mikrobiologiske laboratorier, gennemføres en arbejdspladsvurdering - kaldet Biologisk APV eller blot BIO APV.
Formålet med denne APV er at sikre, at arbejdet med agenserne er henlagt til egnede faciliteter. F.eks. skal arbejde med biologiske agenser i risikogruppe 3 foregå i arbejdsområder, som svarer til laboratorieklasse 3.
Ved arbejde med genmodificerede organismer (GMO) er det normalt ikke muligt at fastslå risikogruppen ud fra lister, så derfor vil det være en del af arbejdspladsvurderingen at vurdere, hvilken risikogruppe de pågældende organismer tilhører. Dette sker ved bestemte procedurer, som er beskrevet i lovgivningen.
Akkurat som for arbejde med kemikalier er der således særlige krav til APV for arbejde med biologiske agenser.
Anmeldelse
Arbejde med biologiske agenser i risikogruppe 2, 3 og 4 skal anmeldes til Arbejdstilsynet mindst 30 dage, førend det påbegyndes. I anmeldelsen skal resultatet af risikovurderingen fremgå.
Forskningsprojekter og andre laboratorie opgaver, hvori der indgår GMO, skal anmeldes og godkendes af Arbejdstilsynet, inden de iværksættes. Vær opmærksom på, at der kan gå indtil 45 dage, inden en godkendelse foreligger og arbejdet kan sættes i gang.
Biosikring
Ifølge biosikringslovgivningen må anvendelse, opbevaring m.v. af visse biologiske stoffer, fremføringsmidler og relateret materiale kun ske efter tilladelse fra Center for Biosikring og -Beredskab (CBB). Der skal ved alle institutter, som er omfattet af disse regler, være udpeget en navngivet sikringsansvarlig, som skal være godkendt af CBB. Vedkommende skal sørge for, at lovgivningens krav er overholdt.
Barbara Samuelsen i Arbejdsmiljøsektionen varetager en rolle som intern biosikringsrådgiver på AAU.
I tvivl?
Hvis du er i tvivl om dine opgaver og pligter, når du planlægger arbejde med biologiske agenser, inkl. GMO, så kontakt Arbejdsmiljøsektionen.